Tillbaka till Energigruppen

3.4. Hur vet jag om elementen och termostaterna fungerar som de ska?

Category: 3. Rumsvärmesystemet

Nedanstående FAQ-svar är preliminärt och under uppdatering. Senast ändrad 2022-10-30

Gör en kontroll:

  • Gör din koll när det är under 7-8 grader varmt ute.
  • Skruva upp ventilerna som sitter på rören under elementen till 3 eller högre minst 30 min innan du kollar dina element.
  • Gå sen igenom elementen ett i taget. Ha gärna koll på att värmepumpen jobbar med rumsuppvärmning när du gör kontrollen. Du ser det i fliken drift HYSS-appen, se FAQ 1.4. Gå sen igenom elementen ett i taget.
    När pumpen jobbar med tankuppvärmning är det tillfälligt uppehåll i att sända ut värme till elementen och i golven det märks på elementen när det är kallt ute. Avvakta i så fall en stund.
  • Är elementet tydligt varmt? Känn upptill, på mitten och undertill. Känn i högra kanten och i vänstra. Det ska vara varmt upptill och är helt naturligt om det är kallare längre ner. Är det kallare upptill är det troligt att det är luft i systemet.
  • Om det är påtagligt kallt i rummet samtidigt som termostatventilen är skruvad till 3 eller mer kan det vara ventilen som hakat upp sig. I det läget behöver termostatventiler kollas. Det kan du göra själv som beskrivs på A4-lappen i punkt B3. Men är du osäker på det föreslår vi att du i första hand kontaktar din borrhålsgranne, och i andra hand dina expert-grannar genom ”livbojen” i signal. Om piggen har fastnat och inte kan rubbas, anmäl till BoBra som beskrivs på A4-lappen i punkt B4.  Om piggen är rörlig, Hyssen levererar värme, och det ändå är kallt, felanmäl genom din röda ring i Signal.

Tillbaka till Energigruppen