Tillbaka till Energigruppen

3.4. Hur vet jag om elementen och termostaterna fungerar som de ska?

Category: 3. Rumsvärmesystemet

Nedanstående FAQ-svar är preliminärt och under uppdatering. Senast ändrad 2022-12-07

Gör en kontroll:

  • Gör din koll när det är under 7-8 grader varmt ute.
  • Skruva upp ventilerna som sitter på rören under elementen till 3 eller högre minst 30 min innan du kollar dina element. Notera vad dom var inställda på innan, så att du kan återställa dom efteråt.
  • Gå sen igenom elementen ett i taget. Ha gärna koll på att värmepumpen jobbar med rumsuppvärmning när du gör kontrollen. Du ser det i fliken drift HYSS-appen, se FAQ 1.4. Gå sen igenom elementen ett i taget.
    När pumpen jobbar med tankuppvärmning är det tillfälligt uppehåll i att sända ut värme till elementen och i golven det märks på elementen när det är kallt ute. Avvakta i så fall en stund.
  • Är elementet tydligt varmt? Känn upptill, på mitten och undertill. Känn i högra kanten och i vänstra. Det ska vara varmt upptill och är helt naturligt om det är kallare längre ner. Är det kallare upptill är det troligt att det är luft i systemet.
  • Om något element är påtagligt kallare än de andra samtidigt som termostatventilen är skruvad till 3 eller mer kan det vara ventilen som hakat upp sig. I det läget behöver termostatventilen kollas. Först behöver termostaten tas bort. Bild 3.4 (a-f) har bildtexter som förklarar hur man gör. Är du osäker på det föreslår vi att du i första hand kontaktar din borrhålsgranne, och i andra hand husgrupps-hjälpen genom ”livbojen” i signal. Sen kan du försöka röra piggen försiktigt, främst genom att trycka den inåt. Om du drar den utåt, gör det max 1-2 millimeter och var beredd på att den kan släppa plötsligt. Om piggen har fastnat och inte kan rubbas, anmäl till BoBra via länken högre upp här på hemsidan. Om piggen är rörlig, Hyssen levererar värme, och elementet ändå är kallare än de andra elementen kan du pröva Jannes tips: knacka lätt på röret med till exempel en skiftnyckel. Du kan också prova att dra ”kragen” som sitter runt ventilen ut från röret och vrida runt den, se pil på bild 3.4 (f). Dessa åtgärder kan lossna på en liten manick inne i termostaten som kan ha fastnat. Om inte heller detta fungerar: felanmäl till BoBra.

    För att förebygga att piggen hakar upp sig är det en god vana att motionera den ett par gånger om året, genom att stänga och öppna termostatventilerna helt. Notera den ursprungliga inställningen så att du kan ställa tillbaka den.
Bild 3.4(a) Den svarta pluppen är en spärr som håller fast termostaten.
Bild 3.4(b) Peta bort den med t ex en liten skruvmejsel.
Bild 3.4(c) Den vita lilla rutan är hålet där pluppen suttit.
Bild 3.4(d) Vrid på den svarta ringen (tummen inåt på bilden) tills det klickar så kan Bild 3.4(e) termostaten tas loss.
Bild 3.4(e)
Bild 3.4(f) Då syns den lilla piggen som kan ha fastnat och kan behöva motioneras.

Tillbaka till Energigruppen