Tillbaka till Energigruppen

3.8. Hur styrs golvvärmen i badrummet?

Category: 3. Rumsvärmesystemet

Nedanstående FAQ-svar är preliminärt och under uppdatering. Senast ändrad 2022-12-01

Inställningen av en fungerande värme i badrummet är tyvärr en komplicerad historia, och vi försöker pröva oss fram till bra inställningar. Systemet är sådant att golvvärmen i badrummet är igång samtidigt som rumsvärmen, dvs hyssen arbetar med båda dessa parallellt. Problemet är att få ungefär samma temperatur på badrumsgolvet året runt, trots att elementen ska vara varmare ju kallare det är ute. Eftersom den primära värmekällan, värmepumpen, ger en enda temperatur blir det knepiga inställningar för att leverera dessa två olika temperaturer.

Innan vi har fått både väl fungerande värmepumpar och rätt rumsvärme vid olika ute-temperaturer är det svårt att trimma in golvvärmen i badrummen. Vi hoppas att ni har tålamod med detta. Här är lite detaljer för den som är intresserad av systemet.

Dom två systemen har olika värmekurvor. I Hyss-appen, fliken ”system”, underkategorin ”systemkonfiguration” ser du värmekurvan för rumsvärmen.  Hyssen läser här av den temperatur som visas på fliken ”aktuellt driftstillstånd” då värmepumpen arbetar med rumsvärmen. Den är markerad med ”inställt” på bilden. Den kallas T7set på Hyss-språket. På fliken ”systemparametrar” kan du alltid se T7set, i en lista med tre systemparametrar nedtill. För golvvärmen i badrummet gäller en annan värmekurva som visas på fliken ”sekundär värmekurva”. Den ger en temperatur som kallas T14, och som du hittar i listan till höger i fliken ”systemparametrar”.

Ett exempel på problem som kan dyka upp är att T14 kan bli större än T7set vid olämpligt valda värmekurvor. Hyssen prioriterar då att värma upp badrumsgolvet, vilket i sin tur kan leda till att det blir snålt med flöde till elementen och därför kallt i huset.


Tillbaka till Energigruppen